Starttitunneista virtaa aloitukseen

Nettilukiossa on mahdollista aloittaa opinnot milloin tahansa. Tämä joustavuus on mahdollisuus, mutta tuo omat haasteensa siihen, että opiskelijat löytävät toisiaan. Opiskelija saa opintojen alussa oman ohjaajan, joka auttaa opinnoissa alkuun sekä seuraa opintojen etenemistä. Opiskelija saattaa olla tiiviistikin yhteydessä omaan ohjaajaan, mutta saattaa kokea opintojen aloituksen melko yksinäiseksi. Toki osa opiskelijoista haluaa opiskella nimenomaan yksin ja on sen vuoksi hakeutunut juuri nettilukioon. Toisaalta keskusteluissa nousee usein esille myös se, että ei tiedetä kuinka paljon opiskelijoita ympärillä onkaan.

Oppikamu-hankkeen myötä kokeilimme opiskelijoiden ryhmäyttämistä heti alkumetreiltä saakka. Tällainen malli on ollut jossain määrin käytössä aiemmin, mutta opiskelijavirrat olivat silloin pienemmät. Ideana oli, että samalla viikolla aloittaneet 15-20 opiskelijaa menivät yhdelle ohjaajalle ja ohjaajan toimesta opiskelijoiden toivottiin osallistuvan yhteiselle Starttitunnille sovittuna aikana (tapaamisia järjestettiin kaksi kertaa). Vaikka kaikille sopivaa aikaa on mahdoton löytää, niin yllättävän suuri osa aloittavista opiskelijoista pääsi mukaan jompaankumpaan tapaamiseen.

Tavoitteena tuon tunnin aikana on kertoa opiskelun perusasioista aloittaville opiskelijoille. Starttitunnilla käsitellään teemoja, jotka usein opintojen alkumetreillä askarruttavat kuten HOPSin laadinta, ylioppilaskirjoitukset, oppimispäiväkirjan kirjoittaminen, opiskelu kursseilla jne. Samalla uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan käyttämäämme Adobe Connect -videoneuvotteluohjelmaan. Kun Adobe Connect tulee alkumetreillä tutuksi, on  jatkossakin varmasti helpompi hypätä mukaan erilaisiin Nettilukion tapahtumiin. Starttitunnilla on ollut mukana myös opiskelijatutoreita, jotka ovat tuoneet esiin vertaisuuden merkitystä opiskelumotivaation ylläpitoon.

Tästä kokeilusta ja positiivisesta palautteesta innostuneena pohdimme olisiko tällaisia tapaamisia mahdollista järjestää yhteisesti kaikille opiskelijoille riippumatta siitä, kuka heidän ohjaajansa on. Olemme tarjonneet Starttitunteja uusille opiskelijoille kerran viikossa tämän kevään ajan. Osallistujia on ollut mukana vaihtelevasti; joskus paikalla on ollut ainoastaan yksi opiskelija, mutta parhaimmillaan mukana on ollut lähes 20 uutta opiskelijaa. Tämä kokeilu on jatkumassa myös syksyllä 2018.

Uskomme, että kun uudet opiskelijat saavat kannustusta vertaisuuteen pidemmälle ehtineiltä opiskelijoilta, alkaa tämä ruokkimaan vertaisuuden kulttuuria eteenpäin. Myös se, että opiskelijat pääsevät heti alussa tutustumaan erilaisiin käytössä oleviin sovelluksiin ja tutustumaan toisiin opiskelijoihin antaa tarvittavaa lisäpotkua opinnoille.

people doing marathon
Photo by Snapwire on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s